skip to Main Content
Hoe Kom Je In Slaap Tijdens Een Hittegolf?

Hoe kom je in slaap tijdens een hittegolf?

5 tips om in slaap te komen

April doet wat hij wil, na gisteren de koudste drie april ooit te hebben ervaren, richt ik toch mijn blik vast vooruit naar de zomer. En niet alleen omdat ik zin heb in zon, zee, strand en festivals. Nee, dit jaar zal ik wel comfortabel slapen tijdens de hittegolven die we ongetwijfeld weer mogen verwelkomen. De beste en enige manier om hiermee te dealen is het aanschaffen van een airco. En dat is dan ook precies wat ik ga doen. Ik heb er lang voor gespaard en ik ben nog net op tijd om aan er één te laten plaatsen voordat de gekte losbreekt.

Overleven zonder airco?

Kun je je geen airconditioning veroorloven of is er geen monteur beschikbaar? Maak dan gebruik van de onderstaande tips om aan je nachtrust toe te komen. Ik heb ze de afgelopen jaren zelf gebruikt en weet dat alle beetjes helpen.

1. Alles uit!

Dan heb ik het ‘natuurlijk’ over alle apparaten in huis. Al deze apparaten geven warmte af. Zet daarom wat je niet nodig hebt gewoon uit, dat scheelt weer. De belangrijkste apparaten hierbij zijn: televisies, computers en de verlichting. Ook stofzuigen kun je beter even uitstellen. Zelf kun je vreemd genoeg beter met een pyjama slapen als het warm is. Dit vangt namelijk het nodige vocht op en droog beddengoed slaapt uiteindelijk toch prettiger dan nat.

2. Koud douchen

Een goede manier om met de hitte in slaap te komen is door eerst een koude douche te nemen. Eén of twee minuten onder het koude water is voldoende om lang genoeg koel in bed te kunnen liggen tot je slaapt.

3. Ventilator

Ook een ventilator kan voor de nodige verkoeling zorgen. Schaf deze bijtijds aan, want in het hoogseizoen schieten de prijzen omhoog. Zorg dat je de luchtstroom niet rechtstreeks op het bed richt, want dan vat je kou. Mik daarom hoger of richt hem op de muur zodat de luchtstroom verstrooit. Ook kun je een bak met ijsblokjes voor de ventilator zetten zo blaast deze extra koele lucht!

4. Koel kussen

Je komt makkelijker in slaap door ‘het hoofd koel te houden’ en dat gaat beter met een koel kussen. Vooral kussens die gevuld zijn met latex of kapok ademen erg goed waardoor het koeler aandoet. Dit kun je nog eens extra versterken, door je kussen voor het slapengaan even in de koelkast te leggen.

5. Andere kamer

Is het in een andere kamer koeler dan in de slaapkamer? Een hittegolf is vervelend, maar duurt gelukkig niet zo lang. Een tijdje in de woonkamer bivakkeren is dus helemaal niet erg.

Lig je toch wakker tijdens de warme zomeravonden? Misschien kun je dan afkoelen met de volgende zomerse gerechten.

Back To Top