skip to Main Content
Is Een Waterontharder Gevaarlijk?

Is een waterontharder gevaarlijk?

Handig tegen kalk

Een waterontharder haalt kalk uit het water dat bij jou uit de kraan komt. Dat is handig, want zo gaan je apparaten en leidingen langer mee, denk bijvoorbeeld aan je wasmachine. Nu zijn er ook mensen die rondlopen met de vraag: is een waterontharder gevaarlijk? Daar vertel ik je graag meer over. Lees snel verder.

Fabels over waterontharders

Er zijn een hoop fabels over waterontharders en onthard water. Denk bijvoorbeeld aan deze fabels:

  • Onthard water is slecht voor de bloeddruk
  • Waterontharders leiden tot meer bacteriegroei en legionellagevaar
  • Er mag niet langer dan 6 dagen zitten tussen het regenereren (spoelen)
  • Er verdwijnen belangrijke bouwstoffen uit het water door een waterontharder
  • Bronwater is gezonder dan kraanwater

Geen gezondheidsrisico’s

Wanneer je een waterontharder goed onderhoudt, zitten er geen gezondheidsrisico’s aan. Een moderne waterontharder spoelt zichzelf door. Zo ontstaat er geen bacteriegroei of legionella in stilstaand water. Dat doorspoelen (regenereren) doet het apparaat automatisch. Je hoeft daar dus niet zelf elke paar dagen naar om te kijken. Bij dat regenereren wordt zout gebruikt. Dit komt niet in het drinkwater. En mocht dit toch zo zijn, dan is de hoeveelheid verwaarloosbaar op de hoeveelheid zout die we dagelijks gebruiken. Een waterontharder haalt alleen calcium en magnesium uit het water, geen andere bouwstoffen. Dit is zo weinig dat je het niet zal missen in uw dagelijkse inname. Je krijgt het genoeg binnen via ander voedsel. Tenslotte wordt ons kraanwater aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater.

Waterontharder aanschaffen

Een waterontharder is dus niet gevaarlijk. Je kunt er gerust een aanschaffen. Onthard water is bovendien goed voor de leidingen en apparaten in je huis. Ben je benieuwd welke van de vele soorten waterontharders het best is voor jouw situatie. Neem dan contact op met een professional. Deze kan je precies vertellen welke past bij jouw wensen. Nog vragen over dit artikel? Laat het me weten via het contactformulier.

Back To Top