skip to Main Content
Second Opinion Bij Darmklachten

Second opinion bij darmklachten

Waarom een second opinion aanvragen?

Iedereen heeft wel eens darmklachten. Ik ook. Ze zijn super vervelend. Meestal gaan ze vanzelf over. Soms ook niet, en dan is de oorzaak niet makkelijk te achterhalen. Ik heb intussen al wel geleerd van mijn huisarts dat darmklachten veroorzaakt kunnen worden door te veel of te vet eten. Maar dat ook een parasiet of een bacterie dat kan doen. Ook is er zoiets als een prikkelbare darm syndroom. Dan ben je mooi de klos! Kortom: er zijn veel mogelijke oorzaken. Er is dus ook veel onderzoek mogelijk om de oorzaak van de darmproblemen te achterhalen. Maar laatst had ik ook een keer dat mijn arts geen onderzoeken wilde doen? Ik voelde me op dat moment niet echt serieus genomen. ‘Het zou wel overgaan’, zei hij. Ik vind dat ik dat niet zomaar over mijn kant hoef laten gaan. En heb dat ook niet gedaan. Je kunt dus altijd een second opinion aanvragen. Ik vertel je hier hoe je een second opinion kunt aanvragen, als je vindt dat je niet serieus genomen wordt bij darmklachten.

Second opinion bij een andere arts

Je mag altijd vragen om een second opinion bij een andere arts. In sommige gevallen is er de mogelijkheid om een afspraak te maken bij een andere dokter binnen dezelfde praktijk. Het risico hierbij is wel dat de tweede arts beïnvloed wordt door de eerste collega. Dan heb je dus ‘never nooit’ een objectieve second opinion. Daarom is het misschien verstandiger om te kijken of je, net als ik gedaan heb, in een andere praktijk terecht kunt voor een second opinion.

Darmklachten laten testen

Je kunt voor een second opinion ook volledig buiten de huisartsen omgaan. Er zijn namelijk ook onafhankelijke instituten voor darmonderzoek. Hierbij stuur je een monster van je ontlasting naar een laboratorium. Daar kijkt een objectieve onderzoeker of er een afwijking te vinden is in je darmflora. Dit is een goede optie wanneer je liever een onafhankelijke second opinion voor darmklachten wil.

Heb jij voor mij ook een goede tip voor een betrouwbaar adres voor een second opinion? Die ontvang ik graag van je. Stuur de site dan gerust door via mijn contactformulier.

Back To Top