skip to Main Content
Zelf Een Vijver Aanleggen

Zelf een vijver aanleggen

Het juiste ecosysteem zorgt voor tevreden vissen

Afgelopen weekend ben ik in de weer geweest met de vijver van mijn oma. De verwilderde vijver was mij en oma al geruime tijd een doorn in het oog. En omdat niemand er iets aan deed, heb ik zelf het initiatief genomen.

Aan de slag

Goed voorbereid arriveerde ik bij oma met een nieuwe vijverpomp, lelies, waterplanten, vijverfolie en een paar nieuwe planten. Na een kop thee met een koekje gingen de laarzen en de tuinbroek aan. De oude vijver was niet veel soeps meer, alleen maar drab en een enorme putlucht. Vissen zaten er niet dan ook niet meer in, wel een heleboel kikkers. Die zullen vast ook blij zijn met de nieuwe vijver.

Zo ben ik als een kruising tussen Freek Vonk en Rob de tuinman aan de slag gegaan om mijn oma de vijver van haar dromen te bezorgen. Via Pinterest had ik al ideetjes opgedaan en een ontwerp gemaakt. Nu de uitvoering nog: vijvertje leegscheppen met een emmer, nieuw vijverfolie erin en beginnen met stylen. Je noemt het zo op, maar ik ben er toch bijna de hele dag mee bezig geweest.

Zorg voor een goed ecosysteem

Natuurlijk heb ik geen halve maatregelen genomen. Een vijver is een ecosysteem en dit dient goed in balans te zijn om te voorkomen dat de vijver vol komt te zitten met algen of dichtgroeit met kroos. Hiervoor heb je sowieso zuurstofplanten en een vijverpomp nodig. Gelukkig wisten ze hier in het tuincentrum alles vanaf en ben ik met de juiste mix van spullen en planten aan de slag gegaan.

Zij zag, kwam en… ohhh shit!

Na een dag hard werken met een schitterende vijver als resultaat, was het tijd om samen met oma te genieten van een lekkere prosecco! Mijn ogen gingen over mijn project: het overhangende struikje, de adembenemende lelies, het fonteintje. Het had allemaal nog mooier uitgepakt dan ik me had voorgesteld. Alles was gewoon méér dan perfect, alleen… ooh shit de vissen! Gelukkig waren de winkels nog niet dicht dus ben ik snel nog even met oma naar het tuincentrum geracet om samen wat vijvervissen uit te zoeken. Inmiddels zwemmen ze tevreden rond in hun nieuwe habitat. Vissen blij, oma blij, kleindochter fysiek gesloopt (maar voldaan).

Benieuwd naar wat ik nog meer doe in het weekend? Nou bijvoorbeeld erop uit gaan met vriendinnen! Lees hier het verslag van mijn stedentrip naar Rotterdam.

Back To Top