skip to Main Content
Wanneer Dakbedekking Vervangen?

Wanneer dakbedekking vervangen?

Levensduur van een dak

Waar zouden we zijn zonder een dak boven ons hoofd? Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk! Zonder goed dak hebben we thuis geen beschutting tegen warmte en kou. Om nog maar te zwijgen over regen, hagel, sneeuw en storm. Een dak doet jarenlang dienst, maar op een gegeven moment is het op en moet het worden vervangen. Weet jij hoe lang jouw dakbedekking nog meegaat? Je leest het in dit blog.

Zo lang gaat jouw dakbedekking mee

De levensduur van je dakbedekking is van meerdere factoren afhankelijk. Voor het overzicht heb ik hieronder de gemiddelde levensduur van verschillende soorten dakbedekking voor je genoteerd.

  • PVC dakbedekking: 20 tot 25 jaar
  • Rieten daken: +/- 30 jaar
  • Pannendaken: 40 tot 80 jaar
  • Bitumen dakbedekking: tot 25 jaar

Wat nog meer invloed heeft

Zoals je ziet kan de levensduur van een bepaalde soort dakbedekking nog behoorlijk verschillen. Waar ligt dit aan? De reden is dat ook de omgeving van invloed is. Zon, wind en water kunnen de levensduur van je dakbedekking behoorlijk verkorten.

Heb je een bitumen dak dat de hele dag in de zon ligt? Dan veroudert dit een stuk sneller, dan wanneer er een boom naast staat die schaduw geeft. Ook de aanwezigheid van dakgrind zorgt voor een langere levensduur. Een slecht afschot (helling van je dak) zorgt ervoor dat er plassen water op het dak blijven staan. En net als de aanwezigheid van hoge dakranden die veel wind vangen, verkort ook dit de levensduur.

En zo zijn er nog vele andere oorzaken die de levensduur van je dak kunnen verkorten, vandaar de ruime schattingen.

Toe aan nieuwe dakbedekking?

Vermoed je dat je dak naar aanleiding van dit artikel zijn langste tijd gehad heeft? Onderneem dan op tijd actie om je dakbedekking te laten vervangen door een expert.

Overweeg je toevallig om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan is het sowieso aan te raden om de leeftijd van je dakbedekking hierin mee te nemen. Is deze al wat ouder, dan kun je deze beter vervangen voordat je de zonnepanelen laat plaatsen. Zo voorkom je dat ze er weer af moeten als het dak op is.

Back To Top