skip to Main Content
Rijbewijs A

Rijbewijs A

Motorrijden: de ultieme vrijheid!

De ultieme vrijheid ervaren op vakantie? Dat doe je op de motor! Heb je nog geen rijbewijs A? Dan is het het zeker waard om dit te halen. Zie je jezelf al met je geliefde of met vrienden over snelwegen cruisen of juist door de prachtige natuur toeren? Dan alleen nog even dat motorrijbewijs A. Lees snel meer over de voorwaarden en de leeftijden en ontdek wanneer jij op pad kunt.

Klassen motoren

Er zijn verschillende klassen motoren: van licht tot zwaar. Hoe lichter de motor, hoe jonger je je rijbewijs mag halen en hoe minder ervaring je hoeft te hebben. Dit is niet voor niets. Een motor is een zware machine. Het is belangrijk dat je daar in het verkeer goed de controle over kunt houden. Zo bescherm je jezelf en anderen. Omdat er verschillende motoren zijn, zijn er ook verschillende soorten rijbewijzen:

  • Rijbewijs A1: lichte motor met een vermogen van maximaal 11 kw.
  • Rijbewijs A2: middelzware motor met een vermogen tot maximaal 35 kw.
  • Rijbewijs A: zware motor met een vermogen van 35 kw of meer.

Leeftijd motorrijbewijs A1 en A2

Wil je een lichte motor gaan rijden, dan zijn het soort motor, je leeftijd en ervaring belangrijk voor het rijbewijs dat je wil halen. Vanaf je 17e mag al rijlessen voor rijbewijs A1 nemen en het theorie-examen afleggen. Je moet minstens 18 jaar zijn om het praktijkexamen af te doen. Heb je dit praktijkexamen gehaald, dan mag je op je 19e rijles voor rijbewijs A2 gaan nemen. Heb je nog geen A1 rijbewijs? Dan mag je pas op je 20e rijles gaan volgen voor rijbewijs A2. In beide gevallen moet je 20 zijn om het praktijkexamen te mogen afsluiten.

Motorrijbewijs A

Wil je motorrijbewijs A halen, dan zijn er heel wat regels over leeftijd en ervaring. Je mag sowieso vanaf je 21e pas rijles nemen. Er zijn ook een aantal regels voor de leeftijd waarop je je praktijkexamen mag afleggen. Je kunt op je 21e een rijbewijs A met code 80 halen. Je mag dan de eerste twee jaar alleen op zware motoren met drie wielen rijden. Na twee jaar vervalt de aantekening code 80. Je mag dan op alle zware motoren rijden. Wil je gelijk rijbewijs A halen, zonder aantekening? Dat kan vanaf je 22e mits je al twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A2. Ben je een beginner, dan kun je je praktijkexamen pas op je 24e afleggen.

Vraag raad aan je motorrijschoolhouder

Ouder worden brengt dus ook voordelen mee voor het halen van je Rijbewijs A. Laat je niet afschrikken door de regeltjes. Jouw motorrijschoolhouder kan je precies vertellen hoe jij zo snel mogelijk aan het rijbewijs voor jouw favoriete motor komt. Nog vragen? Stel ze via ons contactformulier. Veel rijplezier!

Back To Top