skip to Main Content

Wel of geen zonnepanelen kopen

Wel of geen zonnepanelen kopen

Slim om nu zonnepanelen aan te schaffen?

Zonnepanelen, ze zorgen voor goedkope elektriciteit, zijn beter voor het milieu, moeten ons uit de stikstof crisis helpen én zorgen ervoor dat we sneller onafhankelijk van Rusland zijn. Hoera, allemaal aan de zonnepanelen! Of toch niet? Want je leest steeds meer verhalen dat ze uitvallen als de zon te hard schijnt. Heeft het dan nog wel zin om ze aan te schaffen? In dit blog leg ik uit hoe het zit. En geef ik antwoord op de vraag of het slim is om nu in zonnepanelen te investeren.

Hoe kan het dat ze zomaar uitvallen?

Zonnepanelen kunnen uitvallen als de stroomkabel in de straat wordt overbelast. Hoe dit kan? Stroomkabels in de meeste straten kunnen de piekbelasting van het massaal terugleveren van zonne-energie niet aan, omdat het meer is dan waar vroeger rekening mee is gehouden. Is de kabel vol doordat de hele straat teruglevert? Dan valt je omvormer uit om zich te beschermen tegen overbelasting.

Wanneer loop ik risico op uitvallen?

Stroomkabels in nieuwbouwwijken zijn dikker en kennen het probleem met uitvallen niet. Woon je in een iets oudere wijk? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Ten eerste natuurlijk hoeveel buren al zonnepanelen hebben of op korte termijn van plan zijn om deze te laten plaatsen. Zijn dit er heel veel? Dan loop je risico dat je panelen uitvallen juist op het moment dat de opbrengst het hoogst is. Of je dat risico wilt lopen is iets dat je zelf af moet wegen.

Er zijn wel drie uitzonderingen die het risico op uitval kunnen verkleinen:

  1. Hoe dichter je bij een stroomkast woont hoe kleiner de kans dat de panelen uitvallen.
  2. Heb je meer dan elf zonnepanelen op het dak? Dan heb je een zwaardere omvormer. Deze valt minder snel uit. Dus hebben de buren minder panelen, dan is de kans dat jouw energieopwekking stilvalt kleiner.
  3. Heb je een elektrische auto? Dan kun je de overtollige energie kwijt in de accu en voorkom je dat je omvormer overbelast raakt.

Wat is wijsheid?

Met de tips die ik hierboven heb gegeven, kun je zelf al aardig inschatten op het voor jou nut heeft om zonnepanelen aan te schaffen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met een professionele aanbieder van zonnepanelen.

Reageren op dit artikel kan door hier te klikken.

Back To Top