skip to Main Content
Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats

Duurzame uitvaart midden in de natuur

Ik ontdekte bij de uitvaart van een familielid, die ik niet heel goed kende overigens, dat hij werd begraven op een natuurbegraafplaats. Dat was werkelijk een openbaring. Ten eerste wist ik niet dat mijn familie zo met het milieu begaan was, maar ten tweede, omdat ik kennismaak met een voor mij nieuw fenomeen. Dus ben ik maar eens gaan uitzoeken wat een natuurbegraafplaats precies is.

Duurzame laatste keuze

Het was voor mij dus helemaal nieuw om na het uitblazen van je laatste adem een laatste duurzame keuze te maken. Te gek toch? Ik vind een begrafenis in de natuur een mooie manier om vaarwel te zeggen tegen de wereld. Je bent dan geen belasting (meer) voor het milieu.

Wat houdt begraven in de natuur in?

Een uitvaart in de natuur is de meest natuurlijke vorm van begraven. Op een gewone begraafplaats worden graven na verloop van tijd geruimd, tenzij je de grafkosten blijft betalen natuurlijk. Op een natuurbegraafplaats komt je letterlijk terecht op eeuwigdurende rustplaats. Je lichaam wordt op den duur opgenomen door de natuur en het graf hoeft nooit geruimd te worden. ‘Van stof tot stof’, heet dat! Natuurbegraven is dus minder belastend voor de natuur. Sterker nog: de natuur is de baas! Daarom kies ik zelf ook graag voor een natuurbegraafplaats een stuk minder belastend voor het milieu.

Voordelen van uitvaart op natuurbegraafplaats

Die beslissing heb ik vooral genomen nadat ik onderstaan voordelen van een uitvaart op een natuurbegraafplaats heb opgezocht. Die voordelen zijn onder andere:

  • Een natuurbegraafplaats is goed voor het behoud van een bijzonder natuurgebied
  • Een natuurgraf is eeuwigdurend en wordt nooit geruimd
  • De kosten voor natuurbegraven zijn vaak veel lager dan bij een traditionele begrafenis of crematie
  • Naast de begraafkosten kost een natuurbegraafplaats verder geen geld voor onderhoud. De natuur mag lekker zijn gang gaan
  • Een natuurgraf schaadt het milieu niet. Alle gebruikte materialen kunnen probleemloos worden opgenomen door de natuur, van de kist tot de kleding van de overledene

Natuurbegraven op een natuurbegraafplaats vind ik dus eigenlijke wel de mooiste manier om Moeder Aarde te verlaten en om afscheid van iemand te nemen. Mee eens? Stuur me een berichtje via het contactformulier op mijn blogsite.

Back To Top